2 zimní recepty pro posílení středu
O víkendu jsem měla konečně čas sama pro sebe, a tak jsem si uvařila něco dobrého na posílení středu. Nemyslím tím střed Vesmíru ani ego, ale termín z Tradiční čínské medicíny, ve které je náš střed jako pupek hnacím motorem celého těla. A protože mě po delší době navštívila sestřenice, kterou zajímají naše veganské recepty, sepsala jsem je i pro vás. Oba recepty jsou oranžové, a tudíž vyvolávají radost na rtech a posilují element země! 100% vegan
Oranžová polévka – doplňuje střed i jang

- červená čočka (namáčím ji asi na 2 hodiny, přestože se nemusí)
- mrkev
- cibule
- 1 palice česneku
- zázvor čerstvý – teď v zimě je nutný na prohřátí a zvlášť pro vegouše na doplnění jangu
- rajčata v plechovce
- zeleninový vývar (dělám si domácí a přebytky zamrazuji)
- ochuceno kořením do polévky s kurkumou a k tomu římský kmín a sůl (použila jsem s mořskou řasou na minerály)
- dochucení na talíři: jarní cibulka, dýňový olej, čili
Letní variace čočkové polévky je výrazně změněna čerstvým zázvorem a česnekem.
Postup ve zkratce: Olej – cibulka – orestovat – mrkev – zázvor na kostičky – 1/2 paličky česneku – koření – orestovat – čočka – vývar – rajčata – studená voda – nechat pomalu probublávat do změknutí. Na závěr přidat asi 1/2 paličky česneku prolisovaného (ten náš moc nepálil). Ochutit na talíři cibulkou, dýňovým nebo jiným olejem LZS a troškou čili.
A žádné bacily na vás nevyskočí!
Zapečené batáty s kokosem a kořením ze Srí Lanky – doplňuje střed

- batáty
- dýně (použila jsem máslovou)
- kokosová dužina sušená (nebo strouhaný kokos)
- rostlinná smetana (já použila zbytek mandlového mléka, nic jiného nebylo)
- kokosový olej
- badyán, kardamom, skořice, kari lístky – nebo směs tandori másala, pepř, sůl
Tímhle receptem si vždy připomenu Srí Lanku, obvykle používám koření Tandori másala, ale protože došlo, experimentovala jsem s badyánem, skořicí, kardamomem – vše jsem do misky přidala celé, ale šlo by i utlouct v hmoždíři.
Dýni a batáty nakrájené na větší kousky promíchat s rozpuštěným olejem, kokosem a kořením, zalít smetanou a péct pod pokličkou. Včera to bylo 45 min přiklopené a 15 min odklopené na 150° C (horkovzduch).
Zakoření i ty nezakořenitelné jedince 🙂
Leave a Reply