2 zimní recepty pro posílení středu

O víkendu jsem měla konečně čas sama pro sebe, a tak jsem si uvařila něco dobrého na posílení středu. Nemyslím tím střed Vesmíru ani ego, ale termín z Tradiční čínské medicíny, ve které je náš střed jako pupek hnacím motorem celého těla. A protože mě po delší době navštívila sestřenice, kterou zajímají naše veganské recepty, sepsala jsem je i pro vás. Oba recepty jsou oranžové, a tudíž vyvolávají radost na rtech a posilují element země! 100% vegan

Oranžová polévka – doplňuje střed i jang

Polévku ozdobte jarní cibulkou a nezapomeňte na kvalitní olej
  • červená čočka (namáčím ji asi na 2 hodiny, přestože se nemusí)
  • mrkev
  • cibule
  • 1 palice česneku
  • zázvor čerstvý – teď v zimě je nutný na prohřátí a zvlášť pro vegouše na doplnění jangu
  • rajčata v plechovce
  • zeleninový vývar (dělám si domácí a přebytky zamrazuji)
  • ochuceno kořením do polévky s kurkumou a k tomu římský kmín a sůl (použila jsem s mořskou řasou na minerály)
  • dochucení na talíři: jarní cibulka, dýňový olej, čili

Letní variace čočkové polévky je výrazně změněna čerstvým zázvorem a česnekem.

Postup ve zkratce: Olej – cibulka – orestovat – mrkev – zázvor na kostičky – 1/2 paličky česneku – koření – orestovat – čočka – vývar – rajčata – studená voda – nechat pomalu probublávat do změknutí. Na závěr přidat asi 1/2 paličky česneku prolisovaného (ten náš moc nepálil). Ochutit na talíři cibulkou, dýňovým nebo jiným olejem LZS a troškou čili.

A žádné bacily na vás nevyskočí!

Zapečené batáty s kokosem a kořením ze Srí Lanky – doplňuje střed

Základem tohoto receptu je kvalitní koření a kokos, které dodají jídlu chuť a vůni
  • batáty
  • dýně (použila jsem máslovou)
  • kokosová dužina sušená (nebo strouhaný kokos)
  • rostlinná smetana (já použila zbytek mandlového mléka, nic jiného nebylo)
  • kokosový olej
  • badyán, kardamom, skořice, kari lístky – nebo směs tandori másala, pepř, sůl

Tímhle receptem si vždy připomenu Srí Lanku, obvykle používám koření Tandori másala, ale protože došlo, experimentovala jsem s badyánem, skořicí, kardamomem – vše jsem do misky přidala celé, ale šlo by i utlouct v hmoždíři.

Dýni a batáty nakrájené na větší kousky promíchat s rozpuštěným olejem, kokosem a kořením, zalít smetanou a péct pod pokličkou. Včera to bylo 45 min přiklopené a 15 min odklopené na 150° C (horkovzduch).

Zakoření i ty nezakořenitelné jedince 🙂

Leave a Reply