Óda na zimní teplé snídaně

rice-pudding-1319078-640x480Óda na zimní teplé snídaně

Přes chladné období roku jsem si oblíbila teplé snídaně. Vlastně je jím několikrát týdně už od pozdního léta, kdy se začalo po ránu ochlazovat a energie se tak pomyslně začala stahovat dolů a dovnitř. A přes den si pak vynahradím chuť na čerstvé a syrové jídlo, někdy i RAW dobrůtky.

Možná to znáte také, cítíte se zdravě a najednou kolem vás proletí bacil a vy ho máte! To byl jeden z mých prvních impulsů, proč vyzkoušet teplé snídaně, snaha posílit svou imunitu. Podle TČM za oslabenou imunitou často vězí oslabený element země (slezina-slinivka, naše zakotvení a schopnost transformace) a doporučuje se orgány po ránu prohřát, aby se udržoval oheň teplý. Do karet tomuto výživovému doporučení hrála i má zkušenost z Himalájí, kde se v horách na přechodech místním tradičně podávaly teplé snídaně. Cizinci baštili své chleby s vajíčky nebo nutelou a místní si dávali levnou teplou pálivou zeleninu na zahřátí a rozproudění energie. Když jsem zeleninové sabží vyzkoušela, byla jsem ochotna si přivstat a vyrobit si ho i doma! Časem jsem vyzkoušela i další recepty a cíleně si začala připravovat teplé snídaně. Někdy je na ně čas, někdy ne, ale tak 2x týdně minimálně si je dopřeju.

A kdy vlastně snídat? Tradiční čínská medicína radí mezi 7 a 9 hod, v horách v Nepálu se snídalo spíše lehce a jedl se brzký oběd mezi 10 a 11 hod, v podstatě i kvůli teplotě, protože kolem oběda bylo z celého dne nejtepleji. Najděte tedy svůj rytmus! Pokud ráno brzy vstáváte, není nic snazšího než si snídani připravit večer čerstvou a ráno ji jen lehce přihřát. A pokud je vaším impulsem posílení imunity, vězte, že spolu s jednoduchou úpravou jídelníčku a životního stylu, jsou teplé snídaně opravdu skvělý základ dne.

Ranní dušená zelenina pro vegetariány

  • nakrájená sezónní zelenina, přes zimu mrkev, růžičková kapusta (lehce podušená vážně nechutná jako z jídelny!), kapusta, čínské zelí, petržel, celer, řepa, žampióny… co doma najdete
  • neaktivované droždí (dodá chuť, vitamíny a minerály, třeba železo!)
  • kvalitní olej nebo tuk, přes zimu olivový, slunečnicový, sezamový, kokosový nebo třeba máslo pro chuť, dopřejte si vždy oleje výborné kvality (žádný rostlinný olej vhodný na smažení, fuj!) a na talíři můžete přidat lžičku konopného, dýňového nebo jiného výživného oleje
  • ovesné vločky, špaldové vločky, kukuřičný nebo pšeničný kus-kus, zbytek uvařené rýže, pohanky nebo co máte
  • slunečnicová semínka, žlutý nebo černý sezam, len nebo ořechy (ty je ale lepší namočit nebo opražit kvůli snazší stravitelnosti)
  • troška soli a koření podle chuti (bylinky nebo třeba kurkuma na imunitu)
  • přidat můžete i vajíčko (hlavně před zimou, kdy se potřebujeme zásobit)
  • troška vody

Zeleninu je dobré v zimě lehce osmažit na oleji a poté krátce dusit s vodou pod pokličkou nebo bez, nepotřebujete mít zeleninu rozvařenou ani měkkou, jen snáze stravitelnou, klíčová ingredience pro vegetariány je droždí, trošku ho přisypte, dodá jídlu překvapivě dobrou chuť, přidejte semínka nebo ořechy a zahustěte vločkami, kus-kusem apod. Výsledek ochuťte, je to výborné i bez soli! Na talíři pak můžete ještě přidat lžičku konopného oleje, ten je zase klíčový pro vegetariány. Kdo nemá rád oleje a droždí, může je nahradit vajíčkem.

Pravé indické sabží

Výborné na rozproudění energie v chladných nebo náročných dnech

  • nakrájená sezónní zelenina (v horách často jen cibule, zelí a mrkev) a brambory
  • kvalitní olej, např. sezamový
  • indické koření garam masala, kari nebo jiná vaše oblíbená pikantní směs, nesmí chybět chilli, zázvor, skořice a kurkuma
  • případně rýže nebo indický chléb jako příloha

Na oleji nejprve nechte rozvonět koření a poté přidejte nakrájenou zeleninu, osmažte, přidejte brambory, podlijte troškou vody a duste pod pokličkou do změknutí. Brambory směs zahustí a již nemusíte nic dalšího přidávat.

Čínská rýžová kaše jook

Pokud vám nechutnají instantní kaše jako mně, zkuste tuhle!

  • 2 lžíce rýže
  • 8-10 datlí, meruněk nebo jiného sušeného ovoce

Vaříme společně do změknutí, další slazení není nutné. Meruňkovo-datlová kaše chutná výborně! Podle TČM je vhodná při nespavosti z prázdnoty (termínus technikus), neklidu, únavě, nedostatku energie, špatné paměti, bušení srdce.

A ještě jedna verze při častém nachlazení, tato kaše posiluje ledviny a plíce.

  • 2 lžíce rýže
  • několik mandlí
  • několik vlašských ořechů
  • několik burských oříšků
  • několik semen gingo
  • 2 vejce

Rýži a ořechy vaříme společně do změknutí a na závěr přidáme 2 ztracená vejce. Doporučuje se snídat dlouhodobě.

 

Přidávám ještě odkaz s receptem na indické sabží a tip na knihu, ze které je recept na kaše jook: Bob Flaws, TAO zdravého stravování, Anahita 2011.

Michaela Lusílija Makulová

Foto: freeimages.com

Leave a Reply