Jáhlová velikonoční “nádivka” s kopřivami a bez vajec

Letos jsem hodně dumala, čím nahradit pečivo v nádivce… zvolila jsem jáhly, které tradiční čínská medicína doporučuje jako kvalitní obilovinu a navíc  jsou bezlepkové.

Máte-li po zimě chuť na něco zeleného a nechcete do sebe cpát pečivo a kupu vajec, které se do nádivky obvykle dávají, vyzkoušejte tuhle jáhlovou velikonoční nádivku. K receptu mě inspiroval časopis Dobroty od CountryLife – podzim 2017, jen jsem si ho vylepšila kopřivami, domácí mandlovou smetanou a kořením! 🙂

100 % vegan (ne že bychom byli vegani ;-))

Na lehkou “nádivku” budete potřebovat:

  • 250 g jáhel – uvařit dle návodu
  • 250 g listového špenátu (v nouzi zmrazeného)
  • miska čerstvých mladých kopřiv nebo jiných zelených bylin, které najdete
  • 250 g domácích hub (zavařených nebo zamrazených, případně namočené sušené)
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g mandlí – propláchnout a namočit ve 400 ml vody aspoň na 4 hod (lze nahradit koupenou rostlinou smetanou)
  • 4 lžičky chia semínek (nebo čerstvě mletého lnu)
  • 3 lžíce tamari nebo jiné dobré sójové omáčky
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl (dala jsem celkem asi 2 lžičky)
  • čerstvý mletý pepř
  • 2 lžičky růžového pepře drceného v hmoždíři
  • 2 lžičky muškátového květu
  • olivový nebo jiný kvalitní olej

Postup

Recepty od Country Life mě nesmírně baví, nicméně je z nich na můj vkus hodně nádobí! Výsledná chuť ale stojí za to. K mému překvapení “nádivka” i bez vajec úžasně drží tvar. Rozpis je na střední pekáček.

  1. Namočte mandle na domácí smetanu ve 400 ml vody, můžete přes noc nebo jen na cca 4 hod. Pokud namáčím mandle jen na chvilku, neměním vodu. Poté mandle rozmixujte tyčovým nebo jiným mixérem (máme G2 a jsme spokojeni). Přidejte chia semínka, tamari, lahůdkové droždí a trošku soli a pepře a nechte odležet (semínka nabobtnají).
  2. Uvařte jáhly dle návodu, poměr je cca 2:1 (voda : jáhly).
  3. Osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte česnek a houby, chvilku společně duste a přidejte špenát. Čerstvý špenát je možné vmíchat i do hotového těsta, jen počítejte s větším objemem.
  4. Ve velké míse smíchejte jáhly, houby se špenátem, nakrájené mladé kopřivy (nemusíte spařit) a vmíchejte mandlovou smetanu.
  5. Ochuťte podle chuti, u nás zvítězil růžový pepř (rozproudí čchi a pokud vím nedráždí žaludek) a muškátový květ (podpoří trávení a dodá nádhernou vůni). Dosolte podle potřeby a pořádně promíchejte.
  6. Směs nalijte do vymazaného pekáčku, pokapejte olejem a pečte odklopené 45 min na 180° (šlo by i na méně, kdyžtak prodlužte čas).

Jídlo by mělo být vyvážené, můžete podávat se salátem, pickles nebo třeba polévkou, které TČM velmi ráda doporučuje.

Dobrou chuť!

Leave a Reply