2 zelené recepty s chutí jara
Mám pro vás další naše oblíbené veganské recepty. Tentokrát na harmonizaci elementu dřeva, zelené dobroty potřebujeme zejména na jaře, ale já je můžu celý rok. Jeden z receptů je naše klasika, kterou jsme si zamilovali v Indii a 2. recept byl tip z jednoho časopisu a musím říct, že skvělý. Samozřejmě jsem ho pozměnila, ale ne moc.
Oba recepty jsou zelené, tudíž posilují element dřeva! 100% vegan
Aloo Palak – indická klasika se špenátem
Kombinace špenátu s brambory je geniální. Neklidná játra většinou milují zelenou barvu a brambory je navíc krásně zakořeňují.

- čerstvý nebo nahrubo sekaný zmrazený špenát (jde koupit český!)
- brambory
- cibule
- 1/2 palice česneku
- sezamový nebo slunečnicový olej
- zázvor čerstvý – teď v/po zimě je nutný na prohřátí a zvlášť pro vegouše na doplnění jangu
- mandlová smetana (udělala jsem domácí a použila ji zastudena navrch)
- ochuceno kvalitní indickou kari směsí s kurkumou a čili a k tomu římský kmín a sůl
- dochucení na talíři: čili vlasy
- příloha: jasmínová/basmati rýže
Aloo palak jsem v Indii snědla obrovské množství a pokaždé vypadalo i chutnalo trošku jinak. V Indii byly recepty v 99,9% veganské, v Čechách do receptu přidávají kravskou smetanu, což je podle mě škoda. Zřejmě to upravují podle našeho gusta, ale takhle to být nemá. Zkusila jsem tedy vyměnit smetanu za mandlovou smetanu. Vyrobíte si ji jednoduše spařením a oloupáním mandlí, které necháte asi 2 hod máčet s troškou vody a poté rozmixujete do hladka, zvládne to i silný tyčový mixér.
Postup ve zkratce: Olej – cibulka – orestovat – zázvor na proužky – 1/2 paličky česneku – koření – orestovat – špenát – orestovat – trošku podlít vodou – přidat oloupané brambory na kostičky – nechat pomalu probublávat do změknutí pod pokličkou. Na závěr přichutit a případně zjemnit rostlinnou smetanou. Já použila smetanu až na talíři a přidala čili vlasy.
Správné Aloo palak by mělo pálit, ne moc, ale ani ne málo. Vypálí tak všechny bacily.
P.S. Některé recepty používají pečené brambory, to vyzkouším příště.
Těstoviny s avokádovým dipem a česnekem
Jaro volá po lehkých čerstvých jídlech, jen krátce tepelně upravených. A tento recept je přesně ono. Avokádo do něj přidávám až na talíři syrové. Na fotce mi to trošku zbledlo, ale chuťově vynikající.

- zralé avokádo (nebo 2 menší)
- limetka
- česnek
- čerstvý špenát
- sušená rajčata
- konopné semínko
- cibule
- kokosový olej
- na ochucení: pepř, sůl
- dochucení na talíři: sušené neaktivní droždí
- příloha: rýžové těstoviny
V misce si rozmělněte 1-2 avokáda, přidejte limetkovou nebo citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a čerstvé bylinky, co máte po ruce. Namočte si aspoň na 30 min sušená rajčata (zbaví se přebytečné soli), někdo spaří vroucí vodou.
Na pánvi na oleji orestujte cibuli, přidejte špenát a sušená rajčata na kousky, stačí restovat chvilku. Na závěr ochuťte a přidejte konopné semínko. Těstoviny smíchejte s orestovaným špenátem. Na talíři přidejte avokádový dip a posypte droždím. Dobrou chuť!
P.S. Česnek můžete krásně nahradit medvědím česnekem, který právě roste!
Leave a Reply